foto1 foto2 foto3 foto4

ОШ "Карађорђе"

Јове Илића 2, Вождовац

Светски дан књиге у свету се обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира.

 

Све је почело у Каталонији 1926. године, где је први пут обележен дан Сервантесовог рођења 7. октобра. Неколико месеци касније, договорено је да се овај датум узме као Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а датум је преиначен у 23. април четири године касније.

Године 1995. на свом годишњем заседању УНЕСКО-а у Паризу, по угледу на Шпанце, а укључивши и Шекспира у повод, одлучено је да овај датум буде Светски дан књиге и ауторских права, што прихвата око 80 нација широм света. Намера УНЕСКО-а је да уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.Мигел де Сервантес један је од најистакнутијих писаца у шпанској књижевности. Написао је једно од највећих светских ремек-дела Дон Кихот. Први део Дон Кихота објављен је 1605. године, а други 1615. године.

ser

Ево неколико његових мудрих мисли:

- Марљивост је мајка добре среће.

- Један човек није ништа више од другог ако не направи више од њега.

- Више зна глупан у својој кући него мудрац у туђој.Вилијам Шекспир био је енглески песник, драмски писац и глумац, којег сматрају највећим писцем на енглеском језику и највећим драмским писцем свих времена.

šekspir

Написао је укупно 38 позоришних драма и 154 сонета. Његова дела као што су „Хамлет“, „Ромео и Јулија“, „Краљ Лир“, имају веома велики утицај на књижевност и позориште већ дуже од 400 година.

Ево неколико његових мудрих мисли:

- Знамо шта смо, али не знамо шта бисмо могли да будемо.

- Празна посуда одзвања најјаче.

- Ружа под било којим другим именом мирисала би исто.

- Не предај се очајању. Живот није ни бољи ни гори од наших снова. Само потпуно другачији

Упис првака

prvaci

Пријава

Copyright © 2021 High School Rights Reserved.