foto1 foto2 foto3 foto4

ОШ "Карађорђе"

Јове Илића 2, Вождовац

Стотине хиљада чланова радничке организације (синдиката) „Витезови Рада“ изашли су 1. маја 1886. године на улице да би захтевали осмочасовно радно време. Чикаго је био центар тог покрета. Након тих демонстрација које су биле мирне, 3. маја је полиција реаговала, употребила непримерену силу и убила 4 члана синдиката.

Као реакција на бруталност полиције 4. маја су се десили познати трагични догађаји на Тргу Хејмаркет (Хаyмаркет) када је, на крају протеста, од бачене бомбе погинуло 7 и рањено 67 полицајаца. Држава је реаговала и ухапсила осморо анархиста који су након тога осуђени на смрт , а да им је доказана кривица. Они су погубљени у новембру 1887. Тада је 250.000 радника изашло на улице да ода почаст онима који су погубљени због својих речи, а не дела.

1 

На Првом конгресу Социјалистичке интернационале 1889. године, у знак сећања на трагичне догађаје из 1886. године, одлучено је:

ПРВИ МАЈ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРАЗНИК СВИХ ЗЕМАЉА, НА КОЈИМА РАДНИЧКА КЛАСА ТРЕБА ДА МАНИФЕСТУЈЕ ЈЕДИНСТВО СВОЈИХ ЗАХТЕВА И СВОЈУ КЛАСНУ СОЛИДАРНОСТ

Од тада се сваке године 1. мај обележава као дан међународне радничке солидарности и то пре свега у виду демонстрација.Тај дан би требало да се користи да се шира јавност упозна са проблемима који тиште раднике.

Као дотадашњи знак љубави, али и мучеништва убијених у Чикагу, као симбол радничког бунта прихваћен је црвени каранфил.

                                                                                 2

Првомајски уранак је народни обичај и светковина која се састоји у томе да се 1. маја порани у природу или чак да се оде дан раније и уз логорску ватру проведе ноћ. Најчешће се током уранка спрема неко јело у котлићу или на роштиљу.

Међу Србима је овај празник веома распрострањен . Готово сваки град у Србији има своја традиционална првомајска излетишта, а најчешће су то зелене површине изван града.

Упис првака

prvaci

Пријава

Copyright © 2021 High School Rights Reserved.