ОБАВЕШТЕЊЕ О УПИСУ УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2024/2025. ГОДИНЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О УПИСУ УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД

ШКОЛСКЕ 2024/2025. ГОДИНЕ

Поштовани родитељи будућих првака,

Oвим обавештењем одговорићемо на питања у вези са важним догађајем за вас и ваше дете, уписом у школу – ко се уписује у први разред школске 2024/2025. године, како се заказују термини уписа и тестирања деце, која је процедура уписа и која документација је потребна.

КО СЕ УПИСУЈЕ У ПРВИ РАЗРЕД

-  школске 2024/2025. године у први разред се уписују деца која су рођена од 1. марта 2017. до краја фебруара 2018. године, тј. деца која ће 1. септембра имати између 6 и по и 7 и по година.

- млађа деца, рођена у периоду од 1. марта до краја августа 2018. године, која ће на почетку школске године имати између 6 и 6 и по година, могу да буду уписана у школу након провере њихове психофизичке спремности која се обавља у мају. Ова деца могу да буду уписана у школу без потврде о завршеном припремном предшколском програму, а лекарски преглед могу да обаве након препоруке школе о превременом упису.

- деца која имају довољно година за упис, а којој родитељи желе да одложе полазак у школу, треба да се обрате Интерресорној комисији своје општине, која ће у процесу одлучивања тражити и мишљење стручних сарадника школе. С тим у вези, за децу старију од 7 и по година која дођу на упис, родитељи су дужни да школи приложе разлог одлагања уписа – мишљење Интерресорне комисије и здравствену документацију.

- деца која територијално припадају другој школи, могу да упишу жељену школу у складу са њеним просторним и организационим могућностима, а на основу молби родитеља које се школи подносе до 1. фебруара текуће године, а решавају крајем априла. За ову децу могуће је заказати термин за упис и тестирање тек када се молбе одобре.

ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА УПИС И ТЕСТИРАЊЕ

И ове године омогућено је електронско заказивање термина за упис и тестирање будућих првака, које ће родитељима бити доступно од 20. марта до 31. маја 2024. године, док ће се упис обављати од 1. априла до 31. маја 2024. године.

Преко Портала еУправа бирате један од понуђених слободних термина за упис у нашу школу. У заказаном термину најпре ће се обавити упис код секретара школе, а затим тестирање детета које обављају педагог или психолог школе.

Обављен лекарски преглед је предуслов да се дете упише у први разред, па вас молимо да при заказивању термина за упис будете сигурни да ће се преглед обавити пре изабраног термина. При доласку на упис није потребно да доносите ниједан документ у папирном облику, јер се подаци из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта, са обављеног здравственог прегледа и о похађању припремног предшколског програма прибављају електронским путем. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је да потврду донесете у школу.

У случају потребе за променом или отказивањем термина уписа, молимо вас да то учините благовремено преко Портала еУправа, како би слободни и ажурирани термини били видљиви осталим родитељима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је подршку за родитеље у вези са електронским заказивањем термина за упис и тестирање путем телефона 011/7350557.

Такође, ако нисте у могућности да сами закажете/откажете термин преко Портала еУправа или имате још неке недоумице и питања за нас, молимо вас да нас контактирате телефоном

011/2467290 (директор/секретар) и 011/3981699 (психолог/педагог).  

Драги будући прваци, желимо вам срећан и успешан полазак у школу!!!

Управа ОШ „Карађорђе“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top