Олимпијски дан у Основној школи „Карађорђе”

Олимпијски дан одржан је 14.5.2024. са почетком у 10 часова. Учествовали су ученици 6. и 7. разреда Основне школе „Филип Филиповић” и ученици 6. и 7. разреда наше школе. Кроз музику, поезију, плес, спорт, јачање еколошке свести, и пре свега тимски рад, желели смо да утичемо, подстакнемо и мотивишемо, како спортски, тако и васпитно-образовни дух младих, спајајући традицију и наслеђе са савременим и нама блиским токовима. Одатле се и родила идеја да овај дан заједнички организујемо са ОШ „Филип Филиповић”.

Програм је почео свечаним отварањем у 10 часова уз уношење олимпијског пламена и представљање екипа учесница. Након тога приказан је свечани програм као увод у главна дешавања, на почетку програма представљена је химна коју је саставила ученица наше школе Јелена Кадић 6/3, у сарадњи са наставницом српског Катарином Басарић Скочовски, а коју су компоновали и отпевали ученици 4/3 заједно са наставницом Слађаном Жарић Мартинов.

Олимпијски бисери

У Олимпију добро дошли сви,

срећа креће долети нам и ти.

Спакуј одлучност у кофере,

кругови ови нуде само бисере.

Ујединимо се вечним пламеном,

осенимо се овим знамењем.

Будимо тим и постанимо једно,

полетимо за победом заједно.

Будимо спремни за пораз страха,

ал’ не брини он је кратког даха.

Изузетност је оно што пламти,

Пријатељство - то се памти.

Победа к’о злато сјајна је,

нек’ засија у вечност бескрајно.

Све уз љубав и много труда,

а дух победе шири се свуда.

Програм је настављен историјатом игара и учешћем наше земље у њима, праћен презентацијом и говором наше ученице Дрене Мршић.

Кроз тимски рад ученика и наставнице енглеског језика Горице Мустур израђени су панои на енглеском језику на којима можете пронаћи најразличитије информације у вези са Олимпијским играма, почевши од самих зачетака игара, преко података о нашим, како појединачним тако и колективним успесима и победама, као и параолимпијцима. Панои су постављени у олимпијском кутку, у холу школе и красили су дане пре, сам олимпијски дан и остаће у холу школе.

Спајајући инспирацију и креативност са бригом о средини која нас окружује и у којој живимо, ђаци су уз подршку наставнице ликовне културе израдили Карађорђевог орла – нашу маскоту, користећи се картоном и новинском хартијом, подсећајући нас на важност очувања и заштите природе, не само за нас већ и за будуће генерације. 

Након тога су ученице 6. и 7. разреда кроз плес исказале своју креацију, док су џудисти и теквондисти показали своју умешност и спретност.

Затим је уследило такмичење: надметањем у спретности и окретности, након чега такмичење у тимским спортовима – фудбалу, баскету 3 на 3, и одбојци.

Овај посебан дан увеличали су и Марко Кешељ, државни секретар Министарства спорта, Стефан Марковић, бивши олимпијац и репрезентативац наше земље у кошарци, млади фудбалери Партизана као и првотимци ФК Црвена звезда.

Сви су заслужили и добили медаље, „сковане“ вештим рукама наших ученика и наставника техничког Миланом Петковићем, Гојком Јоцићем и Наталијом Милановић. Свако од нас је однео победу, победу у промоцији најважнијих олимпијских, па и људских вредности.

Можете пронаћи блог и влог посвећен овој теми. Ученици наше школе су у сарадњи са наставницима информатике и рачунарства израдили интерактивне постере са QR кодовима на којима су се налазиле асоцијације и квизови у вези са олимпијским играма (што се такође може видети у видео материјалу).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top