Европски дан језика

Стара латинска пословица гласи “Колико језика говориш, толико људи вредиш.”

Eврoпa je бoгaтa jeзицимa – пoстojи прeкo 200 eврoпских jeзикa кao и мнoги други jeзици кoje гoвoрe грaђaни пoрeклoм из других зeмaљa. Jeзичкa рaзнoликoст je вaжан део eврoпских културa и зато сe мoрa oдржaвaти и нeгoвaти. Учење језика других људи је и начин који нам помаже да се боље разумемо и превазиђемо своје културне разлике.

Зато је Савет Европе 6. децембра 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика.

Идеално би било када би сваки човек уз свој матерњи језик познавао барем још два страна језика. Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати. То је  језик комуникације у свету.

У нашој школи уче се енглески и француски језик.

Ученици IV4 обележили су Европски дан језика читајући и причајући на језицима које познају, а то су српски, енглески и руски језик (у овом одељењу су два дечака којима је руски матерњи језик). Било је ту игара, превођења, задатака, шала – врло занимљиво, садржајно и поучно.

Ученици VI 1 упознали су нас са језицима Европе и преводили нам чувене цитате са енглеског језика, док су нас ученици VI 2 кроз креативне презентације упутили у стваралаштво наших чувених писаца Андрића, Црњанског и Киша, читајући нам одломке из њихових најпознатијих дела, и то на језицима на којима су ови аутори били превођени.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top